01 december 2016

Zaha Hadid 

Op uitnodiging van de firma Pot uit Axel bracht ik een bezoek aan het Havenhuis te Antwerpen.

Het nieuwe gebouw van het Havenhuis symboliseert het dynamische, betrouwbare, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen. Het is de dagelijkse werkplek voor 500 medewerkers van het Havenbedrijf en het fungeert als ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap.

Zaha Hadid, haar team van architecten en de ontwerpers van het Havenhuis, stonden voor een bijzonder complexe uitdaging. Ze moesten de oude brandweerkazerne op het terrein - een beschermde replica van een vroeger Hanzehuis - integreren in het nieuwe project. Het uiteindelijke ontwerp is het resultaat van verschillende studies, zoals een historisch onderzoek en een onderzoek naar erfgoedwaarden van het terrein. Het eindontwerp bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes. Een dynamisch balkvormig volume verrijst boven het bestaande gebouw en bekrachtigt in visueel opzicht de voormalige brandweerkazerne, nu volwaardig onderdeel van de nieuwe constellatie. Een externe brug zorgt voor de integratie van het bestaande gebouw met de nieuwe uitbreiding.

De uitbreiding heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven en daardoor het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt. Daarmee verwijst ze naar de uitzonderlijke locatie van het gebouw, omgeven door water. De perceptie van een glazen massa geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad.

Het volledige Havenhuis – met zijn opvallende en uiterst hedendaagse glazen bovenbouw – is een metafoor voor de haven van de 21e eeuw: een haven die klaar is voor de toekomst.

22 januari 2016

Vitra Haus 

Vitra ontwikkelt producten en concepten via een designproces, waarbij de technische kennis van Vitra gecombineerd wordt met de creativiteit van toonaangevende internationale ontwerpers.

Vitra stelt zichzelf als doel functionele interieuroplossingen, meubelen en accessoires te creëren die bovendien inspirerend zijn. Duurzame materialen, constructie en vormgeving zijn daarbij de belangrijkste principes. Dat bewijzen hun klassiekers, waarvan vele onafgebroken in productie zijn sinds de jaren 1950.

26 oktober 2015

Catalani & Smith  

Een bezoek aan de ateliers van Catalani & Smith met als hoogtepunt een ontmoeting met Enzo Catalani.

Een man die kan toveren met licht! Overal vind je de hand van de meester terug: in z’n sublieme ontwerpen maar ook in de inspirereende werkomgeving die hij voor z’n medewerkers creëert.